Fashion: Let’s Talk About Sustainability & Climate Change

Fashion: Let’s Talk About Sustainability & Climate Change

Cine vrea să fie de partea greșită a istoriei? Cu siguranță nu noi. Și un număr tot mai mare de designeri, influenceri, trend setteri de pe întreg mapamondul. Mișcări tot mai evidente de rezistență creativă, se unesc și lucrează pentru a face lucrurile mai sustenabile din punct de vedere energetic, cu mai puține resurse și mai neconvențional decât s-a văzut până acum. În centrul acestei mișări fără precent, cel puțin în Marea Britanie, se află Phoebe English, designerul care, pe 4 Iunie 2019, și-a invitat colegii în studioul său pentru a împărtăși toate informațiile pe care le-a acumulat despre modificările climatice, în căutarea unei revoluții bazate pe conștiință, care să ridice o serie de întrebări și să modifice comportamentele consumeriste pe care le-am avut până acum.

 ” Avem atât de multă aglomerar în privința situațiilor de urgență climatică și dorim să schimbăm modul în care trăim, cum consumăm și existăm, încât este cu adevărat important pentru noi toți să găsim metode pentru a accelera o schimbare de durată.”

Ceea ce a început ca un spectacol simplu și personal despre modul în care putem înlocui  umerașele nereciclabile, un producător care preia ambalajele din plastic și o metodă de preluare a deșeurilor de țesături pentru a le recicla în patchworks și garnituri complexe, s-a transformat rapid într-un grup WhatsApp care schimbă informații , Fashion on Earth, la care zilnic li se alătură designeri, studenți și tineri care lucrează la mărci mai mari, ai căror angajatori caută modalități eficiente de a-și configura metodele de producție.

Îndepărtând ierarhiile tradiționale secrete și competitive între designeri și generații, Phoebe English reușește să facă o treabă mult mai bună de a muta Marea Britanie spre un viitor mai curat, mai progresiv decât orice politician britanic. În cadrul Săptămânii modei de la Londra, din toamna anului trecut, desginerul a împărtășit într-un mod deschis  concluziile sale  publicului, intitulând cu modestie tipică colecția „Încercări la soluții de sustenabilitate”.


Acum un an, Stella McCartney aducea publicului noua colecție realizată în colaborare Adidas, care s-a calificat rapid ca fiind cea mai durabilă colaborare a mărcii: materialele sunt reciclate în proporție de 70 la sută, iar 50% din acestea sunt doar în încălțăminte. McCartney a introdus un pantof nou tipărit 4-D, care cu un design elegant și luxuriant raportând că a procesul de producere a generat aproape zero deșeuri.

Introducerea de noi tehnologii și crearea de țesături reciclate sau durabile nu este nimic nou pentru McCartney. Lucrează la aceste procente impresionante de când a colaborat pentru prima dată cu Adidas, în 2008, și chiar mai devreme cu propria colecție, lansată în 2001. „Ne stabilim întotdeauna obiective mai dure pentru noi înșine și suntem mai înverșunați în felul  în care ne implică pentru a face schimbări ”, spune ea. „Chestia este că punctul de plecare este întotdeauna designul – este esențial pentru noi să proiectăm noutatea într-un spațiu care acum este foarte aglomerat, în comparație cu momentul în care am început această colaborare cu Adidas. Așadar, unul dintre lucrurile pe care trebuie să le faci și cel mai durabil lucru pe care îl poți face ca designer, este să creezi piese pe care oamenii le doresc și nu vor dori să le arunce. “

Mai sunt alți designeri care urmează exemplul lui McCartney? Depinde de felul în care definim sustenabilitatea. Subiectul a creat controverse la New York Fashion Week 2019, cu mai mulți designeri care ofereau piese din materiale reciclate; unii au evidențiat activitatea artizanilor din colecțiile lor, iar alții au folosit spectacolele lor ca oportunități pentru a sprijini organizațiile nonprofit care luptă pentru planurile de măsurare și control a schimbărilor climatice. Alți designeri au vorbit pur și simplu despre proiectarea hainelor care au longevitate, rezistând dorinței de a crea articole de umplutură sau de unică folosință.




În paralel cu toate aceste conversații au fost. . . tone și tone de piele. A fost o săptămână cu focus pentru pantaloni de piele și nu numai – varietatea cuprinzând și paltoane din piele, rochii, salopete, cizme și genți. Pielea și blana sunt adesea considerate doar una dintre numeroasele probleme aflate sub „umbrela” sustenabilității și sunt deseori lăsate în afara conversației intenționat. Când te gândești la impactul modei asupra mediului, mintea tinde să se ducă la fabricile nereglementate, grămada de haine din depozitele de gunoi, substanțele chimice toxice, țesăturile irosite, etc. Pielea este rareori considerată „cel mai grav infractor”. Există, de asemenea, argumentul comun că pielea este mai bună pentru pământ, deoarece este „naturală”, în timp ce alternativele sale sintetice sunt realizate cu poliester sau acrilic.

Într-un astfel de context, frustrarea unor desginer precum Stella McCartney este perfect justificată-  lipsa de onestitate în jurul acestui subiect și liniștea suspectă a altor designeri de a se alătura unei mișcări care să schimbe cu adevărat lucrurile; multe dintre casele de modă au aceste informații, dar nu vor elimina pielea din colecțiile lor. Câteva nume mari au anunțat că vor renunța la blana naturală, dar McCartney consideră că este mai mult un pas în direcția bună decât o schimbare completă.

„Este un lucru să renunți la blană, dar [multe dintre acele mărci] nu prea vindeau blănuri din capul locului. Sau să renunți la piele exotică când, într-adevăr, cine mai cumpără piei exotice? Aceasta nu este o piață. Este un mesaj bun, dar [aceste afirmații] se pot simți puțin aruncate. Care este diferența dintre o piele exotică și o piele de vacă? Nu-l înțeleg – asta este aceeași conversație pentru mine. Dacă vrei să spui asta, încetează să mai folosești piele, oprește-te complet, și vei vedea o schimbare masivă și un  impact asupra mediului și al industriei. În momentul în care toți ne vom uni și vom avea aceeași misiune și aceeași abordare cinstită, vom putea face schimbări semnificative.”

 





 

 

1+

Alatura-te conversatiei

Raspunde

*Fill in your details below or click an icon to log in

ABONARE

MY PLAYLIST

ON REPEAT RIGHT NOW